דילוג לתוכן

אצילת סמכויות

ב. שוויון הזדמנויות בהליכים מכרזיים פומביים

מדד זה בוחן את תקינות ההליך השוויוני במכרזים פומביים משני היבטים: שיעור המכרזים שפורסמו עם ההערה שבמשרה מועסק עובד, ושיעור מכרזים שפורסמו עם ההערה וזכה בהם ממלא המקום.

3.4 מכרזים למשרה המאוישת על ידי עובד במילוי מקום

מכרזים פומביים נעשים על פי נהלים וכללים, שנועדו להבטיח את שוויון ההזדמנויות של המועמדים. בחינת מכרזים למשרות שבהן מועסק עובד זמני תלמד על מימוש הנהלים והכללים בהקשר זה. המדד בודק את היקף המכרזים הפומביים שפורסמו עם ההערה "במשרה מועסק עובד". הערה זו מופיעה בפרסום מפני שייתכן שבמשרה מועסק עובד במילוי מקום, עובד המשובץ במינוי בפועל, עובד לקראת פרישה או עובד העתיד לעבור למשרה אחרת (בשל זכייה במכרז).

תרשים מס' 13: היקף המכרזים הפומביים שפורסמו בתקופת הדוח

במרבית המשרות שפורסמו עם הערה, ההערה מתייחסת לעובד שעתיד לפנות את המשרה[13]. בתקופת הדוח, פורסמו 4,719 מכרזים פומביים. הממצאים מראים שבכ-33 אחוז מכלל המכרזים הפומביים שפורסמו, הועסק במשרה עובד בעת פרסום המכרז ומשכך פורסם המכרז עם ההערה "במשרה מועסק עובד".

א. מכרזים שפורסמו עם הערה

בכ-16 אחוז ממכרזים אלו (המהווים ארבעה אחוזים מכלל המכרזים הפומביים), הועסק עובד במילוי מקום בעת פרסום המכרז.

ב. מכרזים שפורסמו עם הערה וזכה בהם ממלא המקום

בכשליש מהמכרזים שפורסמו עם הערה, העובד שאייש את המשרה בדרך של מילוי מקום בעת הפרסום אף זכה במכרז. מניתוח הנתונים נמצא כי מרבית הזוכים במכרזים אלו היו עובדים במקצועות הבריאות (כ-50 אחוז רופאים).
נתונים אלו מתייחסים לעובדים במילוי מקום שהועסקו במשרה בעת פרסומה במכרז. על מנת לשקף תמונה מלאה של ממלאי המקום שגם זכו במכרזים אלו, בחרנו לבדוק את אופן העסקתם לפני ואחרי מועדי פרסום המכרזים. בסעיף הבא נציג נתונים אלו בפירוט.

 


[13] עזיבה צפויה בגין הודעה על התפטרות, על פרישה לגמלאות או על יציאה לחל"ת

3.5 עובדים שהועסקו כממלאי מקום וזכו במכרז פומבי למשרות שאותן איישו

מדד זה בודק את היקף המכרזים הפומביים שבהם זכה עובד שהועסק במילוי מקום במשרה שפורסמה טרם בחירתו במכרז.
מהממצאים עולה כי ב-2 אחוזים מכלל המכרזים הפומביים זכו עובדים שהועסקו במשרה שפורסמה בדרך של מילוי מקום (מאה עובדים). כ-80 אחוז ממכרזים אלו פורסמו עם ההערה ש"במשרה מועסק עובד". ב-20 אחוז מהמשרות שפורסמו במכרזים פומביים ללא הערה שובצו עובדים במילוי מקום לאחר פרסום המכרז או ששיבוצם במילוי מקום במשרה הסתיים לפני פרסום המכרז (ולכן לא פורסמה הערה על עובד שמועסק במשרה).

תרשים מס' 14: עובדים במילוי מקום שזכו במכרז על המשרה שאיישו

תמונת מצב זו משקפת התנהלות המחייבת בדיקה מעמיקה של מקרים אלו ומאפייניהם.
 

מבדיקה זו עולה כי מרבית המכרזים הפומביים שבהם זכו עובדים שהיו לפני כן ממלאי מקום שייכים למערכת הבריאות. את הסיבות לחריגים אלו ניתן לסווג לשלוש קבוצות - כתוצאה מנסיבות, מקצוע במצוקה ופעלו שלא בהתאם לנוהל:

  1. כתוצאה מנסיבות - עובדים שהועסקו במילוי מקום במשרה שהתפנתה באופן זמני והסטטוס שלה השתנה למשרה פנויה לחלוטין, או עובדים שחזרו למשרתם הקודמת במהלך תקופת ניסיון.
  2. מקצוע במצוקה - נמצאו 31 מקרים שבהם נבחרו עובדים שהועסקו במילוי מקום במשרות שהוגדרו כ"מקצועות במצוקה" או כ"מקצועות במצוקה אקוטית". בחוזר אגף הבריאות מיום 29.8.2017 פורסמה רשימת תפקידים אשר לגביהם ניתן לאשר העסקה במילוי מקום אף שטרם הסתיים מועד ההרשמה למכרז.
  3. משרדים "שפעלו לא בהתאם לנוהל" – מקרים של העסקת עובדים במילוי מקום לפני פרסום מכרז, בניגוד לנוהל. במערכת הבריאות נמצאו 11 מקרים כאלה: שניים במרכז רפואי ברזילי אשקלון, שלושה בבית חולים באר יעקב, ארבעה במרכז הרפואי לגליל, מקרה אחד בבית חולים הלל יפה בחדרה ואחד נוסף במרכז רפואי פדה-פורייה. בכל המקרים נמצא כי האישור למילוי מקום הנו בסמכות בתי החולים על פי הנוהל, אך בתי החולים חרגו מסמכותם, ואיישו משרה במילוי מקום טרם פרסום מכרז. נציין כי על מנת לבצע מהלך שכזה, היה על בתי החולים לפנות בבקשה לנש"מ לאישור.

נמצא מקרה אחד במשרדי הממשלה שבו ניתן אישור חריג על ידי רפרנט המשרד.
לאור ניתוח הנתונים, נראה כי מרבית המקרים של עובדים שהיו ממלאי מקום וזכו במכרז על המשרה שאותה איישו (טרם פרסום המכרז) הם תוצאה של נסיבות מיוחדות או של צורך לאייש מקצועות במצוקה.

סימנייה